Moderna Indien

Varanasi. De flesta vet att Indien är världens näst folkrikaste nation med en befolkning på över en miljard människor. Indien har dessutom en betydligt snabbare befolkningstillväxt än Kina. År 2030 beräknas därför den indiska befolkningen bli större än Kinas.

De flesta tänker också på Indien som ett land med massiv fattigdom. Bilden av Indien i västvärlden är bilden av ett överbefolkat land där de flesta lever under usla omständigheter. Fattigdomsindien. Översvämningsindien. Torkkatastrofernas Indien. Den bilden av Indien är sann, men samtidigt helt fel. Visst, här bor hundratals miljoner människor som hör till de fattigaste i världen. Jag ser dem på gatorna varje dag. Indien har också en överklass som lever i den andra extremen. Och däremellan finns den indiska medelklassen. 300 miljoner människor med en levnadsstandard som din och min. Den indiska medelklassen är som kollektiv därmed en lika stor och viktig marknad som den amerikanska, eller den europeiska.

Journalisten och författaren Per J Andersson beskriver i boken ”Moderna Indien” den indiska medelklassen. Han tar oss med till Bombay, Bangalore, Delhi och många andra platser. Han vill med boken visa att Indien inte bara är Fattigdomsindien, utan också Medelklassindien. Han vill visa en modern generation indier på väg rakt in i framtiden. Är de på väg att köra om oss?

Det blir till slut lite för många snapshots från cafe latte-barer, call centers och nattklubbar. Den ena efter den andra ur den nya medelklassgenerationen ger sina bilder av den indiska samtiden. Jaha, tänker man till slut, men vart leder allt detta? Vilka slutsatser drar Andersson av alla dessa porträtt och möten? Vart är Indien på väg egentligen?

Men det tar sig på slutet. Där beskriver han globaliseringen och dess konsekvenser på ett spännande sätt. Innebär en växande medelklass också att Fattigdomsindien får det bättre? Eller ökar bara klyftorna? Han låter både globaliseringsmotsåndare och dess förespråkare komma till tals. Det blir till slut en intressant diskussion om en av våra viktigaste framtidsfrågor.

Alfabeta Bokförlag, 2006.

2 kommentarer

  1. Hejsan Stefan! Det här är Anna och jag hälsar från USA!! Det va jette kul att träffa dej och Amanda och Gustav i Falkenberg! Efter ni åkte hittade Morfar styltorna som vi såg i filmen och Andreas och jag lärde oss att gå på dom. Det va jette kul!

    Kram från Anna

  2. Hej Anna!
    Vad roligt att du skriver till mig har borta i Indien! Jag tycker det var lika kul att traffa dig. Minns fortfarande nar bara du och jag akte till Konsum och handlade frukost. Styltorna har jag haft mycket kul med. Tank att de fortfarande finns kvar!

    Vi hors snart.
    Kramar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *